W Zespole Szkół Agrotechnicznych w Słupsku powstała nowoczesną pracownia gastronomiczna. Została wyposażone we wszystko, co niezbędne do kształcenia kucharzy na najwyższym poziomie.
Nowa sala będzie służyła uczniom klas o profilu technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz oczywiście kucharzy. To prawdopodobnie najlepiej wyposażona pracownia tego typu w Słupsku, dysponująca sprzętem najwyższej klasy.
– Mamy 7 stanowisk, które wyposażone są w piece konwekcyjne, kuchenki, zlewozmywaki, szafki, stoły profesjonalne do przygotowywania potraw, pomieszczenie magazynowe, w którym znajdują się chłodziarki, szokarka oraz najnowocześniejszy sprzęt gastronomiczny – mówi Iwona Wojtkiewicz, dyrektorka Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku.
Pracownia pozwoli lepiej przygotować uczniów do konkursów gastronomicznych oraz egzaminów zawodowych. Niewykluczone, że szkoła dysponująca takim zapleczem sama zdecyduje się na organizację zawodów dla kucharzy. Sala powstała dzięki dofinansowaniu zewnętrznemu.
– To jest pracownia przygotowana w ramach programu podniesienia jakości szkolnictwa zawodowego, współfinansowanego ze środków Funduszy Europejskich, realizowanego przez powiat słupski – mówi Iwona Wojtkiewicz.
Zespół Szkół Agrotechnicznych dysponuje także innymi nowoczesnymi pracowniami. Nie tak dawno otwarto salę gamingową dla graczy trenujących e-sport. (opr. jwb)