K6 INFO – LOKALNY SERWIS INFORMACYJNY REGIONU SŁUPSKIEGO

Pomorska nagroda kulinarna czeka

0

Ruszyła XI edycja konkursu Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. Po raz kolejny producenci żywności, gospodarstwa rolne, agroturystyczne, restauratorzy czy koła gospodyń wiejskich będą rywalizować o kulinarną nagrodę. Konkurs promuje produkty z całego regionu, a zgłoszenia do lauru można nadsyłać do 28 kwietnia.

Produkty kulinarne z Pomorza to kulinarne dziedzictwo regionu, jego bogactwo i różnorodność, a konkurs ma za zadanie je promować i budować markę pomorskiej żywności. Laur mogą zdobyć produkty wytwarzane z poszanowaniem tradycji lub z wykorzystaniem lokalnych składników – informuje Dorota Patzer z Biura Prasowego Kancelarii Marszałka Województwa Pomorskiego.

W konkursie jest pięć kategorii:
1. produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, mleczne i miody;
2. produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami;
3. napoje, w tym: alkoholowe i bezalkoholowe;
4. produkty zbożowe i cukiernicze;
5. inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.

W pierwszym etapie konkursu komisja wybierze 30 produktów, które zostaną zakwalifikowane do finału. Formularz zgłoszeniowy można nadsyłać pocztą na adres: Departament Środowiska i Rolnictwa UMWP, mailem na adres [email protected], lub złożyć go osobiście w sekretariacie departamentu. W konkursie za zajęcie pierwszego miejsca, oprócz statuetki przyznawane jest 1 000 zł, a każdy z producentów zakwalifikowanych do finału otrzyma 400 zł.

Regulamin konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur oraz formularz zgłoszeniowy znajdują się na stronie internetowej samorządu województwa pomorskiego (Pokażmy, jak smakuje Pomorze. Można już zgłaszać kulinarne specjały do konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka – Pomorskie.eu). (opr. rkh)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.