Właściciele lokali gastronomicznych będą mogli rozstawiać ogródki na terenach miejskich za symboliczną opłatą. Wzorem ubiegłego roku restauratorzy zapłacą jeden grosz za metr kwadratowy powierzchni. W ten sposób samorząd chce pomóc przedsiębiorcom w tym trudnym czasie.
Lokale gastronomiczne nadal świadczą usługi na wynos. Nie wiadomo kiedy konsumenci będą mogli ponownie usiąść i zjeść posiłek lub napić się kawy na miejscu. Niemniej jednak władze Słupska, wzorem ubiegłego roku, utrzymują obniżoną stawkę za zajęcie pasa drogowego na ogródek gastronomiczny. Tym samym restauratorzy zapłacą za metr kwadratowy 1 grosz zamiast 50 groszy.
– Ubiegłoroczna uchwała Rady Miejskiej w Słupsku określająca stawkę 1 grosz za metra takiego ogródka cały czas obowiązuje – informuje Monika Rapacewicz, rzecznik prasowy Urzędu Miejskiego w Słupsku. – Nie zamierzamy w żaden sposób zmieniać tej opłaty. Myślimy, że to nawet tego typu drobne wsparcie będzie dla przedsiębiorców pomocą, gdyż nie będą obciążeni kosztami finansowymi.
Inicjatywa obniżenia opłaty to forma wsparcia dla lokalnej gastronomii w trudnym czasie.
– To był ten moment, w którym restauratorzy, gastronomicy potrzebowali bardzo intensywnego wsparcia, gdyż nie mogli funkcjonować w normalnym zakresie – dodaje Monika Rapacewicz. – Potrzebowali takiego wsparcia w momencie, kiedy się otworzyli. Stąd ten pomysł kierownictwa urzędu, żeby wspólnie z radnymi ulżyć im w tych opłatach.
Projekt ten w ubiegłym roku otrzymał poparcie wszystkich radnych. (opr. rkh)