Za niespełna tydzień w Swołowie rozpocznie się impreza pn. „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”. Potrwa ona trzy dni weekendu – 10, 11, 12 listopada – w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza, a imprezy towarzyszące zaplanowano w Zagrodzie Inicjatyw Twórczych.
Muzeum Pomorza Środkowego, którego swołowska placówka muzealna jest oddziałem, imprezę tę organizuje od piętnastu lat w okolicach 11 listopada, kiedy wspominany jest święty Marcin z Tours, w legendzie przywoływany w towarzystwie gęsi, które gęganiem miały zdradzić jego kryjówkę. Data ta zbiega się także z Narodowym Świętem Niepodległości. To okazja do wspólnego celebrowania tego dnia i organizowania biesiad przy gęsinie, która o tej porze jest najlepsza. W ostatnich latach tradycja kuchni sławiącej to mięso przeżywa swój renesans.
.
Od kilkunastu lat gęsina i potrawy przyrządzane z tego mięsa dzięki Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie mają wyjątkową promocję. Widoczne jest to w przywracaniu tradycji przyrządzania i spożywania dań z gęsi w dniu 11 listopada, kiedy wspominany jest święty Marcin z Tours. Data ta zbiega się także z Narodowym Świętem Niepodległości, co jest podwójną okazją do świętowania i przywoływania staropolskiej tradycji biesiadowania przy gęsinie. Impreza plenerowa pod nazwą „Na świętego Marcina najlepsza pomorska gęsina” w tym roku odbędzie się w dniach 10-12 listopada w godzinach 10-17 w zagrodach muzealnych pomorskiej stolicy Krainy w Kratę.
.
„Każdy, kto przyjedzie w tych dniach do Swołowa, będzie miał okazję degustować i kupić gęsinę w różnych odsłonach kulinarnych: gęsie okrasy, pierogi i kartacze z gęsiną, smalce gęsie, gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone, faszerowane, półgęski wędzone na zimno, galarety, pasztety z gęsi, zupy na gęsinie: czernina, brukwianka, kapuśniak, buliony oraz mnóstwo potraw z podrobów gęsich, tarty, gęsie burgery, szarpana gęsina z dodatkami i wiele innych” – zapowiadają organizatorzy. Atrakcją dla odwiedzających jak zawsze będą też pokazy kulinarne połączone z degustacją.
.
W programie imprezy zaplanowano także pokazy i warsztaty:
• zagroda nr 8 – warsztaty zielarskie, m.in. sporządzanie maści żywokostowych na bazie tłuszczu gęsiego z zielarką Teresą Pokorską,
• zagroda nr 8 – wspólne gotowanie gęsiny na kuchni kaflowej,
• zagroda nr 14 – zagroda zabawy dla najmłodszych – przedstawienia teatralne: Teatr Gwitajcie, Teatr Władca Lalek, Witold Roy Zalewski (zabawy sprzed 100 lat) oraz Sztuka Tworzenia – kuglarze, zabawy cyrkowe dodatkowo warsztaty patriotyczne z IPN, pokazy kowalskie,
• zagroda 15 – stodoła tkacka – pokaz darcia pierza i tradycyjnych pieśni z muzyką na żywo oraz warsztaty muzealne pisania gęsim piórem, filcowania wełny i inne.
Zainteresowani będą mogli obejrzeć hodowlę gęsi pomorskiej w tradycyjnych warunkach w Zagrodzie Albrechta, a także odwiedzić inne zwierzęta gospodarskie.
W tym roku do organizatorów swołowskiej „Gęsiny” dołączyła także Zagroda Inicjatyw Twórczych, która zaprasza na wydarzenia towarzyszące. W drugi weekend listopada uczestniczyć będzie można w warsztatach kulinarnych oraz malarskich, a mocnym akcentem otwierającym weekendową imprezę będzie kolacja z daniami mięsnymi i wegetariańskimi przygotowana przez finalistę programu Top Chef Jana Kilańskiego. Wieczorna biesiada potrwa około trzech godzin. Ze względu ograniczoną liczbę osób, które mogą w niej wziąć udział, obowiązuje wcześniejsza rezerwacja miejsc. Koszt kolacji z menu degustacyjnym wynosi 249 złotych za osobę. Zapisy telefoniczne: 573 148 724, mailowe: [email protected].
10 listopada
godz. 18 – „Gęsina na talerzu” – kolacja z menu degustacyjnym w stodole przygotowana przez finalistę programu Top Chef – Jana Kilańskiego.
11 listopada
godz. 10-13 – warsztaty dla dzieci z szycia maskotki gąski; zajęcia, które poprowadzi Olga Hanowska, odbędą się w dwóch grupach: I tura 10:00-11:30 oraz II tura 11:30-13:00, na warsztaty obowiązują zapisy,
godz. 13-18 – Wiejski Street Food – serwujemy swołowskie przysmaki,
godz. 17 – koncert zespołu SVAHY – wstęp wolny.
12 listopada
godz. 10-13 – rodzinne warsztaty malarskie „Gąski, gąski do domu” dla uczestników powyżej 12. roku życia; zajęcia, które poprowadzi Katarzyna Tomasiak, odbędą się w dwóch grupach: I tura 10:00-11:30 oraz II tura 11:30-13:00, na warsztaty obowiązują zapisy,
godz. 13-18 – Wiejski Street Food – serwowanie swołowskich przysmaków, zapisy na warsztaty i kolację – telefonicznie: 573 148 724, mailowo: [email protected].
Kawiarnia
10, 11 i 12 listopada czynna będzie kawiarnia Zagrody Inicjatyw Twórczych. Od godziny 10:00 do 18:00 serwowane będą ciepłe napoje, ciasta z cukierni Mariaż oraz aromatyczne napary. (jwb)