– Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Słupsku przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Ministerstwo Zdrowia. Głównym celem tego działania jest poprawa jakości żywienia, które jest integralnym elementem leczenia szpitalnego pacjentów. W ich diecie pojawiły się 2-3 dodatkowe posiłki w ciągu dnia oraz tzw. nocny o godzinie 20 – informuje Marcin Prusak, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Słupsku.
.
„Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy uruchomiony przez Ministerstwo Zdrowia. Podstawą do planowania jadłospisów w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego jest średnioważona norma na energię i składniki odżywcze dla całej populacji szpitalnej bez względu na płeć. Programowe zalecenia zostały opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka. Do programu przystąpił Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Słupsku.
.
– Dzięki założeniom programu w diecie pacjenta pojawiły się dwa, a nawet trzy dodatkowe posiłki w ciągu dnia. Na drugie śniadanie pacjenci otrzymują owoce, a także dodano m.in. posiłek nocny, który podawany jest o godzinie 20. Znacząco zwiększył się udział warzyw i owoców w posiłkach. Pacjenci, co istotne, mają również możliwość skorzystania z konsultacji z dietetykiem – informuje Marcin Prusak, rzecznik prasowy słupskiego szpitala. – Zgodnie z wytycznymi ministerialnymi na internetowej stronie szpitala codziennie w dni robocze publikowane są jadłospisy oraz zdjęcia minimum 2 przygotowywanych posiłków.
.
Zgodnie z założeniami celem programu ma być zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalu oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów przebywających w szpitalach.
.
– Cieszymy się, że naszemu szpitalowi udało się przystąpić do programu, który dofinansowuje posiłki w szpitalach, bo zapewnienie odpowiedniego poziomu wyżywienia zwiększa szanse na szybszy powrót pacjentów do zdrowia – mówi Andrzej Sapiński, prezes Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Słupsku.
.
– Każdego dnia nasz personel serwuje pacjentom około 350-360 posiłków przygotowanych zgodnie z wytycznymi programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Pierwsze sygnały od pacjentów są pozytywne i mamy nadzieję, że nasi pacjenci będą szybciej wracać do zdrowia dzięki smacznym i pożywnym posiłkom – mówi wiceprezes szpitala Anetta Barna-Feszak.
.
Program „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzony został rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku w sprawie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. W szpitalu w Słupsku funkcjonuje od 23 listopada.
.
– Ministerstwo Zdrowia zaplanowało, by pilotaż zakończył się 30 czerwca przyszłego roku. Po tym czasie będzie oceniany i na tej podstawie zapadnie decyzja o wprowadzeniu programu na stałe – informuje rzecznik prasowy słupskiego szpitala. (jwb, fot. WSS w Słupsku, Paulina Kawalec)