Gastronomia Pokaż więcej
Pół wieku pizzy z „Poranka”
Słupski „Poranek” to najstarsza polska pizzeria, która w tym roku świętuje szczególny jubileusz – 50 lat na runku gastronomicznym. Serwowana jest w niej pizza w trzech wariantach smakowych, według niezmienionej receptury. Lokal został otwarty 8 marca 1975 roku przy ulicy…
Strefa food trucków w parku przy Rybackiej. Oferta SOSiR-u
Słupski Ośrodek Sportu i Rekreacji poszukuje dzierżawców terenów położonych w Parku Kultury, Sportu i Rekreacji przy ulicy Rybackiej przeznaczonych do prowadzenia działalności gastronomicznej. Oferta dotyczy sezonu letniego od 1 maja do 30 października 2025 roku. . Przedmiotem dzierżawy jest teren…
Walentynki w zagrodzie
Zagroda Inicjatyw Twórczych w Swołowie zaprasza wszystkich zakochanych (i nie tylko) na wyjątkową kolację walentynkową pod hasłem „Przez żołądek do serca”. Rozpocznie się ona 14 lutego o godzinie 19. Kolację degustacyjną w Zagrodzie Inicjatyw Twórczych – jak zapowiadają organizatorzy –…
Zamiast książek Księgarnia Smaków
Przetarg na zagospodarowanie przestrzeni, w której jeszcze nie tak dawno mieściła się Księgarnia Ratuszowa przy ulicy Filmowej 5 w Słupsku, wygrała Firma Cateringowo-Usługowa „Bronisz”. – Już dzisiaj wiemy, że będzie tam Księgarnia Smaków. To tytuł projektu, który przedstawiony został komisji…
Nieudany przetarg
W minionym roku nie udało się znaleźć inwestora chętnego do budowy i prowadzenia obiektów gastronomicznych na słupskich bulwarach nad Słupią. Miały zostać wprowadzone zmiany w ofercie przetargowej, by zachęcić przedsiębiorców. Niestety kolejny przetarg również nie zakończył się powodzeniem. Na słupskich…
Bulwary bez gastronomii?
Trwa rewitalizacja słupskich bulwarów. Ostatnio ogłoszony przetarg na dzierżawę terenów przygotowanych pod gastronomię zakończył się niepowodzeniem. Dzisiaj zarząd ZIM-u rozmawiał o możliwości rozwiązania tego problemu z władzami ratusza. Według planów ratusza na obszarze rewitalizacji mają powstać lokale gastronomiczne. Ostatnio ogłoszono…
Kiszonki Kisielewskiego
W Zespole Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku od kilku lat działa koło zajęć pozaszkolnych „Kisiciele”. Młodzież pod opieką nauczyciela Marcina Kisielewskiego uczy się, jak zrobić zdrowe i smaczne kiszonki warzywne i owocowe. Koło zajęć pozaszkolnych „Kisiciele” w Zespole Szkół…
Przetarg dla gastronomików
Ruszył przetarg na dzierżawę działek pod działalność gastronomiczną na terenie słupskich bulwarów. Cenna wywoławcza wynosi tysiąc złotych miesięcznie za 800-metrową parcelę. Umowa dzierżawy może opiewać nawet na 30 lat. Ruszył zapowiadany przetarg na dzierżawę działek pod działalność gastronomiczną na terenie…
Dzień wege
Dzisiaj wypada Światowy Dzień Wegetarianizmu. W ostatnim czasie zwiększyła się liczba osób na bezmięsnej diecie. Przybywa także restauracji serwujących żywność wegańską i wegetariańską. Pierwszego października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu. Dieta jarska staje się coraz bardziej popularna. O korzyściach z…
Warsztaty kuchni żydowskiej
W minioną sobotę w restauracji U`Panzerott przy alei 3 Maja odbyły się warsztaty sefardyjskiej kuchni żydowskiej, podczas których odkrywano nowe smaki oraz poznawano techniki gotowania wybranych potraw. Wydarzenie odbyło się w ramach 19. Dni Kultury Żydowskiej w Słupsku. Warsztaty sefardyjskiej…
Sezon na ogródki
W minioną sobotę ponownie otwarto ogródki gastronomiczne. Możliwość przyjmowania gości ucieszyła zarówno restauratorów, jak i klientów. Słupszczanie chętnie korzystali z oferowanego menu, a skrupulatnie przygotowane i udekorowane ogródki zachęcały do skorzystania z oferty lokali. Od soboty lokale gastronomiczne ponownie mogą…
Zupy wydane
Nawet sto zup dziennie w okresie zimowym wydawali pracownicy baru Poranek w ramach akcji „Zawieszona zupa”. Pomimo obaw i obostrzeń tegoroczna inicjatywa zakończyła się sukcesem. Klienci lokalu wpłacili ponad 21 tysięcy złotych na przygotowanie posiłków dla potrzebujących. Akcja „Zawieś zupę”…
Koncesja w dobie pandemii
Słupski samorząd zdecydował, że zwolni restauratorów z 2/3 opłaty za koncesję na sprzedaż alkoholu w lokalach. Warunkiem jest uiszczenie pierwszej raty za tzw. kapslowe do 31 stycznia. Od kilku miesięcy restauracje nie przyjmują gości, ale zgodnie z prawem gastronomicy muszą…
Wspomaganie gastronomii
W związku z obostrzeniami epidemicznymi i zamknięciem restauracji prezydent Krystyna Danilecka-Wojewódzka zaapelowała do słupszczan o wsparcie lokalnych firm gastronomicznych. Obostrzenia sanitarne, które mają zwiększyć bezpieczeństwo i zatrzymać łańcuch zakażeń mocno uderzyły w lokalną gastronomię. Tygodnie bez klientów przy stolikach dla…
„Zawieś zupę” po raz szósty
Już po raz szósty słupszczanie mogą wspomóc potrzebujących w ramach akcji „Zawieś zupę”, organizowanej przez bar Poranek. Tegoroczna inicjatywa będzie wprawdzie nieco różnić się od ubiegłorocznych edycji, ale organizatorzy mają nadzieję, że pomoc trafi do wszystkich potrzebujących. Wraz z początkiem…
Food trucki w mieście
Od dziś do niedzieli w Słupsku goszczą food trucki. Miłośnicy odkrywania nowych smaków mogą spróbować m.in. azjatyckiego makaronu, belgijskich frytek czy amerykańskich burgerów. Organizatorem zlotu jest organizacja Futraki. Dla każdego coś smacznego. Na parkingu przy Parku Wodnym Trzy Fale pojawiły…
Grosz za ogródek
Słupscy radni podjęli uchwałę wspierająca lokalny biznes. Dzięki niej właściciele punktów gastronomicznych zapłacą tylko jeden grosz za zajęcie pasa drogowego pod tzw. ogródki piwne. Znaczące obniżenie stawki za zajęcie pasa drogowego to pomysł magistratu na wsparcie lokalnej gastronomii w czasie…
Food trucki pod ratuszem
Od piątku do niedzieli na placu Zwycięstwa w Słupsku odbywać się będzie zlot food trucków. Skosztować można będzie dań z różnych stron świata świeżo przygotowanych w kuchniach na kółkach. Food trucki, czyli mobilne kuchnie ukryte we wnętrzach specjalnie przerobionych furgonetek,…
Studenci do stołówki
Już niedługo studenci z Akademii Pomorskiej będą mogli posilać się w komfortowych warunkach. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przyznało uczelni 470 tysięcy złotych dofinansowania na remont kampusowej stołówki. Stołówka znajdująca się w kampusie akademickim przy ulicy Arciszewskiego od dłuższego czasu…
Zero odpadów w kuchni
Zielony Punkt w Filii nr 8 Miejskiej Biblioteki Publicznej zorganizował nietypowe warsztaty kulinarne. Uczestnicy zajęć uczyli się, jak gotować potrawy, aby nie marnować jedzenia. W krajach rozwiniętych niechlubne zjawisko wyrzucania żywności nadającej się do spożycia jest coraz częstsze. W Polsce…
Festiwal smaków
Po raz pierwszy w Lęborku odbył się dwudniowy Festiwal Smaków Food Trucków. Na placu Pokoju stacjonowały mobilne restauracje z całej Polski. Aromatyczne dania przygotowywane na miejscu pozwoliły mieszkańcom na kulinarną wyprawę dookoła świata. Festiwal Smaków Food Trucków to przekrój dań…
Pomuchel w roli głównej
Dziewiętnasta edycja największego kulinarnego święta dorsza, po kaszubsku zwanego pomuchlem, odbyła się w minioną niedzielę (10 grudnia) w hali sportowej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Łebie. Festiwal Pomuchla rokrocznie organizowany jest w ramach odpustu św. Mikołaja. Podobnie jak było…
Smacznie na placu
Od godziny 10 w piątek słupski plac Zwycięstwa został częściowo zamknięty. Odbywa się tam II Zlot Foodtrucków, podczas którego każdy smakosz może spróbować dań z różnych zakątków świata. Na placu Zwycięstwa w Słupsku odbywa się od piątku do niedzieli druga…
Jedzenie na kółkach II
W tym tygodniu miasto Słupsk przygotowało dla mieszkańców rozmaite atrakcje wakacyjne. Wśród nich znajdą się stand-upy, koncerty, pokazy filmowe oraz II Zlot Foodtrucków. Choć pogoda różnoraka, miasto Słupsk nie próżnuje. Na ten tydzień pracownicy Wydziału Kultury Urzędu Miejskiego zaplanowali ciekawe…