K6 INFO – LOKALNY SERWIS INFORMACYJNY REGIONU SŁUPSKIEGO

Gęś narodowa

0

Narodowe Święto Niepodległości obchodzimy 11 listopada, w imieniny św. Marcina. Z tym dniem łączy się zwyczaj biesiadowania przy gęsinie i rogalach marcińskich. Obecnie tradycja kuchni sławiącej mięso gęsie przeżywa swój renesans. Muzeum Kultury Ludowej w Swołowie już po raz kolejny organizuje największą na Pomorzu imprezę plenerową z gęsią w roli głównej.

Po zakończeniu II wojny światowej wraz ze zmianami, jakie dokonywały się w Polsce, znikały dania z kulinarnego dziedzictwa ziem pomorskich, zabierane przez Niemców, którzy wyjeżdżali za Odrę. Obecnie gęsina i potrawy przyrządzane z tego mięsa mają na Pomorzu swoją promocję. Widoczne jest to w przywracaniu tradycji przyrządzania i spożywania dań z gęsi – właśnie w Święto Niepodległości, które zbiega się z imieninami św. Marcina.

Tego roku w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie w dniach od 9 do 11 listopada możemy uczestniczyć w największej na Pomorzu imprezie plenerowej z gęsią w roli głównej. Wśród wystawców dań znajdą się koła gospodyń wiejskich z regionu, pomorscy restauratorzy i warzelnicy piwa rzemieślniczego. Ci, którzy już szykują się na biesiadę, mają nadzieję skosztować dań z bogatego menu – gęsi pieczonej, która zawsze zbiera największe uznanie wśród degustatorów, szyjek gęsich nadziewanych pęczakiem, kaszą gryczaną i boczkiem, kartaczy z gęsiną czy pierogów. Zapowiadana jest też degustacja zup – od rosołu na gęsich skrzydłach po warzoną na gęsinie brukwiankę. Dodatkowo sporo będzie można dowiedzieć się o hodowli gęsi i prozdrowotnych właściwościach gęsiny. Impreza z okazji Święta Niepodległości jest także zaproszeniem do zwiedzenia muzealnych zagród stolicy Krainy w Kratę.

(Joanna Wojciechowicz-Bednarek, fot. Muzeum Kultury Ludowej Pomorza)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.