K6 INFO – LOKALNY SERWIS INFORMACYJNY REGIONU SŁUPSKIEGO

Swołowo 11 listopada – kulinarna stolica Pomorza

0

„Gęsina” ściągnęła do Swołowa prawdziwe tłumy. Każdy, kto pojawił się w podsłupskiej wsi, mógł spróbować przysmaków z gęsi i skorzystać z bogatej oferty atrakcji nie tylko kulinarnych przygotowanych przez Muzeum Kultury Ludowej Pomorza. Wydarzenia towarzyszące imprezie „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” zaplanowała też Zagroda Inicjatyw Twórczych.
.
Impreza plenerowa „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” organizowana w Swołowie przez Muzeum Kultury Ludowej Pomorza na stałe wpisała się w kalendarz listopadowych atrakcji kulturalnych. Wydarzenie kultywuje dawny zwyczaj spożywania gęsiny w okolicach dnia św. Marcina, niegdyś bardzo popularnej na pomorskich stołach. Trzydniowa impreza zebrała kilkudziesięciu wystawców, którzy prezentowali nowoczesne i tradycyjne dania z tego hodowlanego ptaka. Każdy mógł posmakować czerniny i pasztetów, a także ciekawych nowości, przygotowanych przez znakomitych kucharzy z regionu i nie tylko. Jak zawsze uznaniem wśród degustatorów cieszyły się kąski gęsi pieczonej, szyjki gęsie nadziewane kaszą czy też pierogi z gęsiną, kaszanki, kartacze i pasztety, a także rosół na gęsich skrzydłach. Nic dziwnego, że Swołowo staje się 11 listopada kulinarną stolicą Pomorza.
.
Po raz pierwszy odbył się również w tym roku konkurs „Najlepszy wystawca gęsiny”, którego organizatorem było Muzeum Pomorza Środkowego – Odział Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. Wzięło w nim udział 17 uczestników, a jury wybrało trzy najlepsze potrawy z gęsiny: pasztet z gęsi w wykonaniu Patrycji Jaśkiewicz-Kruszyny – miejsce I, czerninę Jolanty Lisfeld – II miejsce oraz okrasę sporządzoną przez Koło Gospodyń Wiejskich z Duninowa – III miejsce. Zwyciężczynie otrzymały statuetki złotej, srebrnej i brązowej gęsi oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez marszałka województwa pomorskiego.
.
Wybór wyrobów z gęsi był ogromny, a towarzyszyły im różnego rodzaju wypieki, nalewki, napitki oraz bogactwo garmażeryjno-wędliniarskie pomorskiej wsi. Można było także posmakować innych regionalnych wyrobów kulinarnych, takich jak sery czy pszczele rarytasy z okolicznych pasiek. Nie zabrakło też wyrobów rękodzielniczych.
.
Impreza plenerowa „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” jest organizowana jest przez Muzeum Kultury Ludowej Pomnorza już od 15 lat i stała się rozpoznawalnym wydarzeniem województwa pomorskiego. Co roku przyciąga kilkanaście tysięcy mieszkańców regionu i turystów. W tym roku Swołowo w czasie trzech dni przyjęło około 15 tysięcy gości. Gęś, choć prosta w hodowli, wymaga naturalnych warunków i wysokiego poziomu dobrostanu. Chów tego ptaka stanowi źródło nie tylko smacznego i zdrowego mięsa, ale i wysokiej jakości pierza. / Joanna Wojciechowicz-Bednarek, fot. jwb

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.