Ruszyła kolejna edycja konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka. Po raz 12 będzie okazja do zaprezentowania i promocji wyjątkowych produktów spożywczych i budowy marki pomorskich specjałów. Zgłoszenia można nadsyłać do 26 kwietnia.
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego zaprasza wszystkich miłośników potraw, przetworów i specjałów regionalnych, którzy kultywują ich sporządzanie do udziału w 12 edycji konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka. Na pomorskiej liście produktów tradycyjnych znajdziemy już ponad 180 kulinariów z całego regionu. Wiele z nich to laureaci poprzednich edycji konkursu.
Celem konkursu jest kultywowanie i popularyzacja dziedzictwa kulinarnego województwa pomorskiego. Produkty można zgłaszać w pięciu kategoriach, to produkty cukiernicze oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Komisja czeka również na produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. To mogą być wszelkie przetwory z mięs, ryb, a także miody i przetwory owocowo-warzywne. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie 5 produktów, ale nie więcej niż 2 w jednej kategorii. Komisja wyłoni zwycięzcę, który otrzyma statuetkę Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego i 2 tysiące złotych.
W pierwszym etapie konkursu komisja wybierze produkty które zostaną zakwalifikowane do finału. Formularz zgłoszeniowy, bez produktu, należy nadesłać do 26 kwietnia br. Można to zrobić pocztą tradycyjną na adres Departamentu Środowiska i Rolnictwa UMWP ( 80-810 Gdańsk, ul. Okopowa 21/27) pocztą elektroniczną na adres [email protected] lub wypełniony formularz złożyć osobiście w sekretariacie departamentu.
Więcej informacji, regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy, znajdują się na stronie internetowej www.pomorskie.eu/kulinarny-konkurs-o-bursztynowy-laur-marszalka-mozna-juz-zglaszac-pomorskie-specjaly/ (opr .rkh)