K6 INFO – LOKALNY SERWIS INFORMACYJNY REGIONU SŁUPSKIEGO

Kiszonki na zdrowie

0

Kolejne akcja Kisicieli, grupy założonej w słupskim Mechaniku przez nauczyciela fizyki Marcina Kisielewskiego, odbędzie się w przestrzeni miasta we wtorek, 26 marca. Zaproszenie do wielkiego międzypokoleniowego kiszenia owoców i warzyw kierowane jest do wszystkich – od przedszkolaków do seniorów.
.
Koło zajęć pozaszkolnych Kisiciele w Zespole Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku prowadzi pasjonat kiszenia Marcin Kisielewski, lubiany przez uczniów nauczyciel fizyki, informatyki i przedmiotów zawodowych. Podstawę każdej kiszonki stanowią woda, sól, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe oraz mieszanka różnych warzyw i owoców. W takich zaprawach znajdują się nie tylko tradycyjnie wykorzystywane do kiszonek kapusta, marchewka ogórki czy melon, ale i bardziej wyszukane, jak wężymord z figą i morelą czy kwiaty. Kiszonki królują w Mechaniku podczas szkolnych imprez, ale i ze swoją pasją Kisiciele wychodzą na zewnątrz. Tym razem do Centrum Handlowego Jantar.
.
– We wtorek, 26 marca, zapraszamy na wielkie międzypokoleniowe kiszenie. Będą przedszkolaki, szkoły podstawowe i średnie oraz – co najważniejsze – seniorzy. W tym dniu w godzinach 10-14 będziemy pomagać – Kisiciele, ja i uczniowie Mechanika – zrobić kiszonkę. Zapraszamy wszystkich chętnych. Będą warzywa i owoce, będą przyprawy i oczywiście słoiki – mówi Marcin Kisielewski. – Będziemy zamykać te wszystkie smaki i zdrowie w słoikach. Każdy za darmo może sobie taką kiszonkę zrobić i zabrać do domu.
.
Kiszenie owoców i warzyw to znakomity sposób na promocję zdrowej żywności. Dodatkowo przy współpracy z Fundacją Zwolnieni z Teorii pojawiła się możliwość realizacji projektu społecznego skierowanego do seniorów, których młodzi ludzie będą zachęcać do wyjścia z domu i integracji we wspólnym działaniu na rzecz zdrowia. Wszystko w akcji międzypokoleniowego kiszenia owoców i warzyw.
.
Na efekty kiszenia trzeba zazwyczaj poczekać około tygodnia do dwóch. Jak podkreślają Kisiciele, jedzenie kiszonek ma niebagatelne znaczenie dla naszych jelit i układu odpornościowego, zwłaszcza w okresie zimowo-wiosennym. To naturalne probiotyki, bogate źródło witamin i minerałów. Efektem społecznym akcji przygotowywanej przez uczniów Mechanika ma być aktywizacja seniorów i zachęta do przełamywania przez nich barier samotności, poznawanie nowych ludzi oraz międzypokoleniowa wymiana wiedzy i doświadczeń.
.
Spodziewany jest udział m.in. przedstawicieli fundacji Alternatywa, Progresja, klubów seniora Siemianice i Kwadrat, rencistów i emerytów ZNP, emerytów z Mechanika, seniorów z DPS Bezpieczna Przystań, uczniów SP 1, 4, 9, przedszkola Niezapominajka oraz przedstawicieli Wydziału Nauki o Zdrowiu i Wydziału Biologii UP w Słupsku, a także marynarzy z Naval Support Facility Redzikowo. Organizatorzy akcji podkreślają, że czekają na wszystkich chętnych zainteresowanych sztuką kiszenia. Impreza odbywać się będzie pod patronatem prezydenta miasta Słupska.
.
Marcin Kisielewski, założyciel grupy Kisiciele, jest też współautorem wydanej w 2019 roku książki kulinarnej „Kiszonki – zdrowie na talerzu”, która zawiera około 200 przepisów na kiszone przetwory. / Joanna Wojciechowicz-Bednarek

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.