Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach przygotowuje się do corocznego wydarzenia kulturalnego w każdą trzecią niedzielę września. Tego dnia w dawnej słowińskiej osadzie rybackiej będzie można zobaczyć, jak wyglądało życie w na wsi u schyłku lata. Czas obfitości, sytości, zbiorów i przygotowań do zimy to okazja, by posmakować niecodziennych potraw i przypatrzeć się codziennym czynnościom gospodarskim.
.
W niedzielę, 15 września, odbędzie się coroczna impreza kulturalna w zagrodach kluckiego skansenu „Jesień się pyta, co lato zrobiło”. To sentymentalna podróż do wsi słowińskiej z początków ubiegłego wieku, która pozwoli odwiedzającym na poznanie historii i kultury ludności pomorskiej żyjącej nad jeziorami Gardno i Łebsko. Pożegnanie lata w Klukach organizuje Muzeum Wsi Słowińskiej, będące oddziałem Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku.
.
„Przełom lata i jesieni w przyrodzie to czas sytości i obfitości. Na wsi to okres zbiorów, przetwarzania darów natury i przygotowań do zimy, słowem: ciężkiej pracy, ale również upragnionej sytości, zabawy i weselenia się. W wyjątkowym miejscu – w muzeum w Klukach, będącym najstarszym fragmentem słowińskiej osady rybackiej, pośród lasów, łąk i bagien – już niebawem, jak co roku w trzecią niedzielę września zobaczymy, jak wyglądało i smakowało życie na dawnej wsi u schyłku lata. Zapraszamy na pełne smaków i zapachów jesiennych potraw, gwaru codziennych zajęć i muzyki wydarzenie muzealne pt. Pożegnanie lata w skansenie. Jesień się pyta, co lato zrobiło” – czytamy w zaproszeniu od organizatorów.
.
Mieszkańcy regionu i turyści, którzy zechcą odwiedzić tego dnia Kluki, będą mogli zwiedzić szachulcowe chałupy i przyjrzeć się bogato wyposażonym ekspozycjom z XIX oraz I połowy XX wieku. W poszczególnych zagrodach odbywać się będą pokazy codziennych czynności gospodarskich dawnej wsi – ręczny siew oziminy, młócenie zboża zabytkową młockarnią, kopanie ziemniaków, cięcie sieczki, wianie ziarna, szatkowanie i kiszenie kapusty, a także ogławianie lnu oraz gręplowanie i przędzenie na kołowrotku runa pochodzącego ze strzyży muzealnych owiec. W kuchniach natomiast czekać będą niecodzienne potrawy. Podczas pokazów, degustacji i zwiedzania wszystkim przygrywać będzie dożynkowa i weselna muzyka ludowa.
.
„Jesienne powietrze w skansenie wypełniają zapachy, dochodzące z chałup: smażonych borówek z gruszkami, powideł śliwkowych oraz tradycyjnej słowińskiej Klitundplome – zupy śliwkowej na wędzonej gęsinie z kluseczkami. Smakowite zapachy mieszają się z wilgotną wonią zaoranej ziemi, młóconym ziarnem i dymem z kartoflisk, tworząc autentyczny klimat dawnej wsi schyłku lata. Nie zabraknie również słowińskiego chleba z pieca chlebowego, zupy rybnej, ziemniaków w mundurkach, masła ubijanego w kierzynce, zupy brukwiówki czy pokazu wędzenia ryb” – zapowiadają organizatorzy.
.
„Pożegnanie lata” odbędzie się w niedzielę, 15 września, w godzinach 10-16. Bilet normalny: 21 złotych, bilet ulgowy: 15 złotych, Karta Dużej Rodziny: minus 15 procent ceny. (jwb)