W najbliższą niedzielę, 11 maja, w Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku odbędzie się kolejne spotkanie z mieszkańcami w ramach cyklu poświęconego europejskim tradycjom kulinarnym. Poprowadzi je historyk sztuki Anna Sujecka, która opowie, co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze. Wykład towarzyszy stałej wystawie „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XXI wieku”.
.
W niedzielę, 11 maja, Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku zaprasza wszystkich zainteresowanych europejskimi tradycjami kulinarnymi na wykład pn. „Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze”. Tematem przewodnim będą kulinaria i to, co różniło dietę mieszkańców wsi, duchowieństwa i osób wysoko urodzonych w Europie.
.
„Zastanowimy się, jakie potrawy jadano, z jakich składników je przyrządzano oraz omówimy kilka zachowanych, historycznych przepisów. Podczas spotkania nie zabraknie też opartych na źródłach kulinarnych anegdot i historii z życia wziętych” – zapowiadają organizatorzy.
.
O tym, co jadano na dworach, w klasztorach i chłopskich chatach opowie Anna Sujecka, historyk sztuki z Działu Historyczno-Artystycznego Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku. Warto dodać, że to już czwarte wydarzenie w ramach trwającego od marca cyklu spotkań poświęconych europejskim tradycjom kulinarnym, które towarzyszą prezentacji stałej ekspozycji sztućców „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XXI wieku”. Przed zainteresowanymi, oprócz wykładu 11 maja, jeszcze jedna odsłona kulinarnych historii – „Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu”.
.
Najbliższe spotkanie z muzealnikami pn. „Syty głodnego nie zrozumie…” odbędzie się w niedzielę, 11 maja, o godzinie 11 w Zamku Książąt Pomorskich w Słupsku. Wstęp wolny. (jwb, fot. MPŚ)