K6 INFO – LOKALNY SERWIS INFORMACYJNY REGIONU SŁUPSKIEGO

Kominy do kontroli

0

Spadki temperatur spowodowały, że sezon grzewczy już się rozpoczął. Kominiarze i strażacy apelują o instalowanie w mieszkaniach czujek gazowych oraz skontrolowanie przewodów kominowych.

Przed sezonem grzewczym warto pomyśleć nie tylko o opale, ale też o zapewnieniu sobie i domownikom bezpieczeństwa. Z pewnością pomoże w tym zamontowanie czujników dymu i czadu, które wykryją zagrożenie. Szczególnie dotyczy to tlenku węgla, nazywanego też cichym zabójcą. Strażacy apelują, aby przed odkręceniem kaloryferów i rozpaleniem pieców dodatkowo zadbać o instalacje wytwarzające ciepło.

Dbać o przeglądy techniczne urządzeń grzewczych związanych z podgrzewaniem wody i podniesieniem temperatury w pomieszczeniach oraz montować czujki dymu i tlenku węgla, które są dodatkowym zabezpieczeniem pozwalającym jeszcze bardziej poprawić stopień bezpieczeństwa w naszych mieszkaniach – mówi mł. asp. Piotr Basarab z Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Słupsku.

Kupno czujki to wydatek około 100-150 złotych, ale taka inwestycja może uratować nas przed dużo gorszymi konsekwencjami. Strażacy i kominiarze przypominają, że tego rodzaju urządzenia znacznie podwyższają poziom bezpieczeństwa mieszkańców lokali, jednak nie zastąpią przeglądów kominów i pieców, które są najważniejsze.

Ważne, aby były to przeglądy wykonane przez fachowców posiadających odpowiednie uprawnienia, tak aby na koniec mógł wystawić opinię lub protokół mówiący o tym, że nasz przewód kominowo-wentylacyjny jest szczelny, jest drożny i nadaje się do użytkowania. Przeglądy powinny być wykonywane co najmniej cztery razy w roku w obiektach opalanych paliwem stałym oraz dwa razy w roku w pomieszczeniach opalanych paliwem ciekłym i gazowym, a w obiektach związanych z gastronomią takie przeglądy powinny być prowadzone raz w miesiącu – informuje Piotr Basarab. – Jeżeli tego typu osoba sprawdzi nam przewód, możemy czuć się bezpieczni.

Bardzo często dochodzi do pożarów, których powodem jest nieprawidłowe konserwowanie kominów. Główną przyczyną jest nieszczelność lub zapalenie nagromadzonej wewnątrz sadzy. (opr. jwb)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.