Dzisiaj wypada Światowy Dzień Wegetarianizmu. W ostatnim czasie zwiększyła się liczba osób na bezmięsnej diecie. Przybywa także restauracji serwujących żywność wegańską i wegetariańską.
Pierwszego października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu. Dieta jarska staje się coraz bardziej popularna. O korzyściach z przejścia na wegetarianizm opowiada właścicielka restauracji Czajka.
– Na pewno jest to lepsze samopoczucie, jeśli chodzi o ciało. Człowiek czuje się lżej, ma więcej energii – wiem to po sobie i po reakcjach wielu osób, które mi opowiadały, jak się czuły po odrzuceniu mięsa – mówi Ola, właścicielka restauracji Czajka. – Są również korzyści dla ducha, człowiek czuje się bardziej w zgodzie z naturą, nie krzywdzi zwierząt, może pracować nad swoją empatią. Coraz więcej jest świadomych konsumentów. Mamy coraz więcej stałych klientów, bo ludzie coraz bardziej interesują się tym, co jedzą. Zdają sobie sprawę, ze ich dieta wpływa na ich zdrowie i samopoczucie. My się z tego bardzo cieszymy, bo coraz więcej jest zadowolonych osób w naszej przestrzeni.
Przejście na dietę bezmięsną dla wielu wydawać może się niemożliwe. Jednak – co potwierdza coraz więcej osób – warto chociaż ograniczyć spożycie mięsa. (opr. jwb)