Słupski „Poranek” to najstarsza polska pizzeria, która w tym roku świętuje szczególny jubileusz – 50 lat na runku gastronomicznym. Serwowana jest w niej pizza w trzech wariantach smakowych, według niezmienionej receptury. Lokal został otwarty 8 marca 1975 roku przy ulicy Wojska Polskiego w Słupsku.
.
W niewielkim pomieszczeniu przy barze mlecznym „Poranek” w Słupsku pieczona jest najstarsza pizza w Polsce. Swoim smakiem zaspokaja gusty kulinarne kilku pokoleń mieszkańców. Do dziś podawana jest w trzech wariantach – z kiełbasą, pieczarkami oraz z boczkiem, przy czym receptura od początku pozostaje ta sama.
.
Pomysł na nowe miejsce gastronomiczne 50 lat temu przywiózł z Mediolanu Tadeusz Szołdra, dyrektor ówczesnego Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS Społem, twórca „Karczmy pod Kluką”, „Karczmy Słupskiej” oraz „Zacisza”. Otwarta uroczyście 8 marca 1975 roku pizzeria jest dziś miejscem kultowym dla słupszczan, ale i od początku szybko stała się wzorem do naśladowania dla gastronomików w wielu miejscach w kraju.
.
Wystrój lokalu, w którym do dziś serwowana jest najstarsza pizza w Polsce, od lat pozostaje niezmieniony. Wciąż funkcjonuje też ten sam piec. Pizzeria przy „Poranku” każdego dnia jest chętnie odwiedzana jest przez słupszczan, i to bez względu na wiek. Pojawiają się też w niej przyjezdni, których turystyczne szlaki prowadzą do Słupska także po to, aby zaspokoić ciekawość smaku tej kultowej pizzy.
.
Joanna Wojciechowicz-Bednarek