Rozpoczyna się sezon grzybowy. Wielu amatorów grzybobrania wyruszy do lasu w poszukiwaniu wyjątkowych okazów runa leśnego. Jak się obchodzić z grzybami i czego unikać podczas ich zbierania, radzi dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Słupsku.
Rusza sezon grzybowy. Ręce zacierają nie tylko grzybiarze, ale i niedoświadczeni amatorzy wędrówek z koszykiem po lesie. Zbieranie grzybów na pozór wydaje się rzeczą prostą, lecz należy pamiętać o kilku ważnych sprawach, które powinny towarzyszyć każdemu, w trakcie wielogodzinnych poszukiwaniach okazów runa leśnego. Pierwszą rzeczą jest odpowiedni ubiór, który zabezpieczy przed różnego rodzaju insektami, a tych w lasach nie brakuje.
– Grzyby, które już zerwiemy, wkładamy do odpowiedniego pojemnika, nie do żadnych worków plastikowych, do wiaderek, tylko do odpowiedniej kobiałki, do kosza wiklinowego lub z innego materiału naturalnego – mówi Włodzimierz Sławny, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Słupsku. – Nie zbieramy owocników małych, niedojrzałych, ponieważ możemy pomylić grzyba jadalnego z niejadalnym, a nie daj Boże jeszcze z grzybem trującym. Zbieramy tylko owocniki dojrzałe, które mają wykształcone cechy morfologiczne.
Jeśli w trakcie przeglądania w domu zebranych grzybów okaże się, że występują na nich ogniska pleśni, należy je wyrzucić. Z grzybami wiążą się również zatrucia pokarmowe.
– Objawiają się one przede wszystkim bólem głowy, wymiotami, nudnościami, bólem brzucha. Jeżeli stwierdzimy, że może zaistnieć podejrzenie, że zatruliśmy się potrawą grzybową, którą wcześniej przygotowaliśmy z grzybów nazbieranych w lesie, to w pierwszej kolejności należy wezwać albo pogotowie, albo udać się od razu bezpośrednio do lekarza. Jeżeli posiadamy w domu materiał, czyli potrawę, którą spożyliśmy, zabezpieczamy ją i również przekazujemy lekarzowi do badań w celu określenia, jakim grzybem mogliśmy się zatruć – mówi Włodzimierz Sławny.
Warto również pamiętać, że przygotowanych potraw grzybowych nie podajemy dzieciom. Grzyby są ciężkostrawne i zawierają substancje chitynowe, które są trudne do strawienia przez soki żołądkowe. Takich potraw nie należy także podawać osobom starszym, a zwłaszcza unikać należy spożywania ich w porze wieczornej.
Te zasady są niezmienne, ważne i należy o nich pamiętać. Jest też ta najważniejsza – udając się do lasu zbieramy tylko te grzyby, które znamy. Nawet przy odrobinie wątpliwości co do grzyba zostawiamy go w lesie. W ten sposób unikniemy niepotrzebnych problemów zdrowotnych. (opr. jwb)