K6 INFO – LOKALNY SERWIS INFORMACYJNY REGIONU SŁUPSKIEGO

Dieta przy chorobie nerek

0

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Słupsku prowadzi program lekowy skierowany do pacjentów z przewlekłymi chorobami nerek, którzy są pod opieką przyszpitalnej poradni nefrologicznej. Program ma na celu odroczenie dializowania, a niezbędnym warunkiem jego realizacji jest stosowanie diety niskobiałkowej.

Słupski szpital jest jednym z dwóch w województwie pomorskim, które zakwalifikowały się do programu lekowego dla pacjentów z przewlekłymi chorobami nerek w stadium 4. i 5. przed dializami. Dzięki programowi pacjenci będący pod opieką przyszpitalnej poradni nefrologicznej otrzymają refundację nowego na rynku leku, który zawiera ketoanalog aminokwasów. Substancja ta działa odżywczo i ma uzupełniać białka, dzięki czemu opóźniony zostanie rozwój choroby. Przedłużenie leczenia zachowawczego istotnie przesunie w czasie dializoterapię oraz ewentualny przeszczep nerki do czasu znalezienia dawcy.

Jeżeli chodzi o przewlekłą chorobę nerek, to w Polsce choruje ponad 4 miliony osób, tak więc jest to poważna grupa pacjentów – mówi Milena Taranowicz, dietetyk kliniczny. – Jest to choroba cywilizacyjna, spodziewamy się, ze takich pacjentów będzie coraz więcej. Główną przyczyną choroby nerek na świecie, w krajach Zachodu, również w Polsce jest cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. W Polsce choruje około 3,5 miliona Polaków na cukrzycę, z czego milion osób nie wie nawet, że są chore, natomiast na nadciśnienie tętnicze co czwarta osoba, czyli około 10 milionów Polaków. Wśród innych chorób, które mogą powodować przewlekłą chorobę nerek, są m.in. kłębuszkowe zapalenie nerek, które jest chorobą autoimmunologiczną, oraz różnego rodzaju powikłania, infekcje, np. w przypadku nowotworów.

W programie leczenia przewlekłej choroby nerek, oprócz postępowania farmakologicznego niezbędnym warunkiem jest także zachowanie odpowiedniej diety niskobiałkowej. Zmiana nawyków żywieniowych na lekkostrawną dietę jest jedną z najtrudniejszych, stosowanych przez pacjentów. Poszczególne parametry zawartości każdego ze składników wymagają skomplikowanych wyliczeń, co jest kłopotliwe do samodzielnego wykonania. Dlatego ważne jest, aby pacjent miał możliwość konsultacji z dietetykiem.

Główną zasadą diety w przewlekłej chorobie nerek w postępowaniu zachowawczym przed dializami jest ograniczanie podaży białka, fosforu, potasu i sodu. Dieta charakteryzuje się tym, że musimy ograniczyć produkty mięsne, nabiał, jaja, rybę, ale również białko pochodzenia roślinnego, które znajduje się we wszystkich produktach, ponieważ białko ma funkcje budulcowe – mówi Milena Taranowicz. – Jeżeli chodzi o ograniczenie fosforu, to wraz z ograniczeniem białka ograniczamy fosfor. Ograniczenie potasu to jednak kolejny problem, ponieważ również występuje on we wszystkich produktach. Trzeba stosować specjalne metody gotowania warzyw, unikać zup czy soków, które są dużym źródłem potasu. I praktycznie całkowite wykluczenie soli z diety.

Pacjenci z przewlekłymi chorobami nerek, którzy są pod opieką przyszpitalnej poradni nefrologicznej mogą skorzystać z konsultacji specjalistów-dietetyków od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 do 15, telefonując pod numer 510 036 626. (opr. jwb)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.